Ik had nooit gedacht dat ik een boek over de lean-filosofie zou verslinden. Maar Rudy Gort heeft zo’n toegankelijk en volledig boek geschreven dat ook nog eens bol staat van voorbeelden uit de praktijk, dat ik het bijna niet kon neerleggen.  ‘LEAN vertaald naar projecten’ is niet alleen begrijpelijk voor (project-) managers, maar voor iedereen, met of zonder Lean-ervaring.

Eigenlijk is het boek een ode aan kwaliteit, leiderschap en de kracht van flow. Hij beschrijft hoe werken met Lean alles leuker maakt. Dit is zo’n boek waar ik eerder voor mijn bed uit kwam, zodat ik vóór de ochtend-gezinschaos nog even verder kon lezen.

Een fijn inzicht was dat ik al die jaren kennelijk met een ‘Lean-inslag’ gecoacht en getraind heb, omdat Lean gaat over je doel koppelen aan sterke, onderliggende waarden en werken in blokken van aandacht (flow).

Waarom vinden veel mensen Lean ingewikkeld? Omdat Lean op de werkvloer implementeren soms een paradox lijkt: het ‘koesteren van stabiliteit’ lijkt tegenover ‘continu verbeteren’ te staan. De ‘standaardisatie’ (van processen) lijkt tegenover ‘creativiteit en autonomie’ te staan. Hoe je deze tóch verenigt, en je neiging om te kiezen tussen twee tegenstellingen parkeert, is een kunst en vooral een manier van leven. Gort legt stap voor stap uit hoe je die nieuwe ‘way of life’ of nieuwe manier van samenwerken omarmt.

Ga je een Lean-cursus of opleiding doen? Als je eerst in dit meesterwerk duikt, dan kun je alle technieken die je leert in een training moeiteloos toepassen. Na het verslinden van dit boek, kijk je opeens met andere ogen naar de zogenaamde ‘Lean-borden’ die in bedrijven hangen. Je ziet meteen wat wél toegepast wordt en welke Lean-principes de werkvloer helaas niet hebben gehaald. En nee, het ophangen van vellen met stickie-notes betekent niet dat er ‘Lean’ gewerkt wordt.

Bestel het boek hier. Geen tijd? Nodig de auteur eens uit voor een gesprek of advies!