Mensen communiceren en handelen in een bepaalde stijl die grotendeels is gebaseerd op een ‘Driver’. Een Driver is een strategie waarmee je je bestaansrecht veiligstelt. Zo’n strategie komt voort uit gebeurtenissen en beslissingen eerder in je leven.

De Driver spoort je als het ware aan om sneller, beter of perfect te werken. Zo kan je een onbewuste overtuiging hebben dat je er alleen mag zijn als je perfect werk aflevert, of als je eerst voor anderen zorgt.

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.

Albert Einstein

Waar je Driver vroeger onmisbaar was om je bestaan te verankeren, kan het zijn dat nu een andere aanpak veel gunstiger zou zijn. De strategie alles ‘perfect’ te willen doen, of ‘geen hulp inschakelen’ kan je nu juist van je doel afhouden.

Alle Drivers zijn goed en nodig; een goed lopend team bestaat vaak uit deelnemers die allemaal een verschillende Driver en werkstijl hebben.

Maar zoals vele eigenschappen kan de Driver je ‘voortstuwen’ naar je doelen of je ‘doelloos’ laten rondpeddelen… Welke Driver bepaalt jouw werkstijl en die van je teamgenoten? Inzicht in jouw Driver kan de eerste stap zijn naar ander gedrag en slimmer werken. Kijk eens welke omschrijving het meest bij je past.

Maak voort

Kun je op zeer korte termijn oplossingen bedenken en pak je veel taken ‘ad hoc’ op? Waarschijnlijk kun je veel werk tegelijk verzetten en word je daardoor zeer gewaardeerd door je collega’s.

Mensen met een ‘Maak voort’ Driver:

 • Zijn goed in kwantiteit en meters maken
 • Praten snel en geven veel informatie tegelijkertijd
 • Presteren goed met korte deadlines

Maar na verloop van tijd mis je overzicht en rust. Deadlines overschrijd je regelmatig en aan de langer lopende projecten op je takenlijst kom je niet toe.

Zo houd je balans:

 • Plan je werk goed in en stel tussentijdse targets
 • Luister zorgvuldig naar anderen tot ze zijn uitgesproken
 • Leer ontspanningstechnieken in te zetten gedurende de dag

 

Doe de ander een plezier

Heb je in het verleden veel voor anderen gezorgd (fysiek of emotioneel), dan kan het zijn dat je heel intuïtief werkt en goed aanvoelt waar zich in het team een probleem ontwikkelt.

Mensen met een ‘Doe de ander een plezier’ Driver:

 • Kunnen met veel verschillende mensen goed opschieten
 • Genieten van samenwerken in een team of met collega’s
 • Zoeken naar harmonie binnen een groep

Dit kan heel gunstig zijn in bepaalde situaties, maar wellicht verlies je soms je eigen grenzen uit het oog en ben je aan het einde van de dag uitgeblust.

Zo houd je balans:

 • Vraag aan je collega’s wat ze nodig hebben in plaats van dit zelf in te vullen
 • Doe jezelf vaker een plezier en vertel andere mensen wat je nodig hebt
 • Leer wanneer je over je grens laat gaan en oefen met ‘nee’ zeggen

 

Doe je best

Ben je je carrière of leven gestart in een omgeving waarin ‘het nooit genoeg was’ en de lat steeds hoger bleek te liggen? Dan ben je waarschijnlijk heel creatief en zie je altijd weer een volgende uitdaging.

Mensen met een ‘Doe je best’ Driver:

 • Zijn altijd in voor nieuwe projecten
 • Zijn goed in taken starten
 • Geven zich altijd als eerste op als vrijwilliger

Maar door steeds op zoek te zijn naar iets nieuws, mis je focus en voel  je je versnipperd. Je hebt behoefte aan waardering voor je inzet en aanwezigheid.

Zo houd je balans:

 • Stop met je als vrijwilliger aan te melden
 • Neem het afronden en beëindigen van een taak op in je agenda
 • Leer het afronden van een taak (begin met iets kleins) te vieren

 

Wees sterk

Ben je gewend om in onmogelijke situaties toch een oplossing te vinden? Dan ga je waarschijnlijk door (ondanks spanning of stress) totdat het werk gedaan is…

Mensen met een ‘Wees sterk’ Driver:

 • Zijn onder stress vaak wat teruggetrokken en ‘lossen het op’
 • Blijven kalm tijdens piekbelasting en (kleine) rampen
 • Kunnen gedurende een lange periode overwerken

Het bedrijf kan op je bouwen. Maar ten koste van wat? Je gezondheid? Je vraagt eigenlijk nooit om hulp, maar voelt je daardoor ook een beetje op afstand.

Zo houd je balans:

 • Zorg voor een heldere agendaplanning, zodat je exact weet wat je werkdruk is
 • Leer écht te delegeren en gun anderen eens het voorrecht om je te helpen
 • Houd je in je vrije tijd bezig met een hobby waar je helemaal in op gaat

 

Wees perfect

Is je al vroeg ingeprent dat ‘goed’ niet goed genoeg is? Dan kan jij heel gedetailleerd werken en zie jij in elke situatie waar het nog net iets beter kan.

Mensen met een ‘Wees perfect’ Driver:

 • Leveren taken af zonder fouten
 • Zijn zeer georganiseerd en verzorgd
 • Zijn betrouwbaar en punctueel

Maar waarschijnlijk vis je uit alle feedback juist de punten van kritiek en blijf je daar over piekeren. Wellicht kan je veel meer verantwoordelijkheid aan dan je aangeeft, maar ben je bang om fouten te maken.

Zo houd je balans:

 • Bepaal een realistische norm voor de kwaliteit van je output
 • Vraag jezelf af wat de consequenties écht zijn als je een fout zou maken
 • Steek je tijd en aandacht in ‘perfect’ ontspannen en plezier maken

 

Inzicht en inzet

Wellicht herken je direct de kenmerken van één Driver. Gefeliciteerd! Nu weet je dat je drang naar het helpen van mensen (ongeacht of ze hulp nodig hebben), of het ultiem perfect willen afleveren van een rapport geen toeval is, maar meer bij een levenshouding en werkhouding hoort. Twijfel je tussen twee Drivers? Laat je partner of een andere collega (waar je graag mee samenwerkt) eens ‘kiezen’ wat jouw Driver zou zijn.

In ieder geval krijg je via deze oefening inzicht in de verschillende manieren van omgaan met stress, tijdsdruk of een probleem. Het herkennen van je eigen werkstijl of die van je collega kan ervoor zorgen dat je meer begrip voor jezelf en elkaar kunt opbrengen, of zelfs een andere structuur introduceert voor een vergadering of werkvorm.

Iemand met een ‘Doe je best Driver’ floreert bij het opzetten van projectgroepen, maar voor de afronding van het project heeft die persoon iets extra’s nodig zoals een deadline, een plek om ongestoord te werken of hulp van een collega. Dit komt omdat het afronden of rondmaken van een taak geassocieerd wordt met een vervelend gevoel – de uitkomst is immers nooit goed genoeg.

Heb je een ‘Schiet op Driver’? Dan zijn trage vergaderingen echt een uitdaging. Tempo en dynamiek zijn ingrediënten waardoor jouw motortje gaat draaien! Als dat niet beschikbaar is, ga je gedurende lange vergadering oplossingen verzinnen voor willekeurige (wereld-) problemen of in gedachten aan andere projecten werken. En ja, sommige mensen met een ‘Schiet op Driver’ kunnen dat terwijl ze zelf aan het woord zijn!

Jouw Driver is deel van een strategie die je in de loop der jaren hebt opgebouwd en geperfectioneerd

Logisch dat je deze strategie graag altijd en overal gebruikt. Je weet dat de strategie werkt en je kunt al haast voorspellen wat de uitkomst is van een situatie. Alleen zie je nu dat die uitkomt van de situatie (jij bent weer degene die het op moet knappen, jij gaat pas vlak voor de deadline meters maken) niet altijd leidt naar je doelen.

Het is een ware kunst om je automatische werkstijl alleen in te zetten ten behoeve van je levensdoelen en werkdoelen. Hierdoor kun je slimmer én efficiënter werken.

Dit vergt naast inzicht ook inzet en een beetje lef, omdat je met een andere vorm gaat experimenteren of ander gedrag gaat oefenen. Toch gaat dit makkelijker dan je denkt: zodra je je Driver en huidige werkstijl accepteert ontstaat er ruimte voor oplossingen. Nieuw gedrag is ook ‘hulp vragen’, ‘je mond houden’ of ‘achterover leunen’ zodat jij niet degene bent die het probleem opneemt of weer in de bres springt.

Geniet van wat je nu al heel goed kan, opschieten, voor anderen zorgen, iets nieuws beginnen, wat dan ook. Parkeer dat talent eens in situaties waar je een andere afloop wenst. Geef ruimte aan iets nieuws, je talent zal er altijd zijn om op terug te vallen.

Verbaas je niet over het ervaren van nieuwe ruimte en een lichtere last. Blijf de komende weken bewust van je Driver en waar je die het beste in kunt zetten.