Wrong Tool“Nou, dat heb ik óók wel eens geprobeerd,” zegt een collega van mijn klant bij de koffieautomaat.

“Maar als je zou zien wat ik dan allemaal moet inplannen! Daar is geen beginnen aan hoor. Ik doe wat ik kan, maar het blijft maar komen. Als het echt belangrijk is dan bellen ze wel”.

De collega van mijn klant bedoelt dat timemanagement voor haar niet werkt. Mijn klant is een bijzonder empatische jurist, dus we knikken alle twee begrijpelijk. Bovendien heeft ze waarschijnlijk gelijk.

Timemanagement werkt als het werkt.

Het mooie is, iedereen is een timemanagement-expert. Het zit in onze genen. In de afgelopen honderdduizend jaar zijn we heuse timemanagement-machines geworden. De clans of groepen jager-verzamelaars waren voornamelijk bezig om ‘op tijd’ te zorgen voor onderdak, voedsel en warmte.

Had je pech en behoorde je bij een groep zonder timemanagement-gen? ‘Oeps, het is al donker en ijskoud en we hebben nog geen vuur gemaakt’. ‘Jammer zeg, we hebben te lang gedaan over het villen van de mammoet, nu is de helft van het vlees bedorven’. Of ‘tja, ik had je kunnen redden van deze dodelijke hoest, maar ik ben vergeten afgelopen zomer vlierbloesem te drogen.’ Je snapt: zo’n clan van onbezorgde uitslapers had geen schijn van kans op overleven.

De vaders en moeders vóór jou hebben zich staande weten te houden ondanks honger, ziekte, kou en verveling. Daar hadden ze meer voor nodig dan een knuppel, vuur en spieren. Het is hun ongelofelijke en soms onbegrijpelijk nauwkeurige planning geweest.

Mooi, die heb je dus in de pocket: je bént al expert op het gebied van time-management!

Waar gaat het dan mis? Voor je gevoel ren je de hele dag achter jezelf aan. Je weet in grote lijnen wel wat je te doen staat, maar het lijkt of er altijd iets tussenkomt. Je deadlines haal je ternauwernood, je leeft van moment tot moment (maar niet op de mindfull-manier die je zou willen) en alleen als je bij de lift staat te wachten heb je tijd om diep adem te halen. Moe, druk en onvoldaan… hoezo expert?

Hier komt het goede nieuws: het ligt niet aan jou. Echt niet. Je mist geen discipline, er is niets mis met je geheugen en je bent ook niet de enige die moe, druk en onvoldaan leeft. Wat is er aan de hand?

Je ziet het echte probleem niet. Je probeert een mammoet te stoppen met een zonnewijzer. Anders gezegd: je gebruikt wel een goede oplossing, maar voor het verkeerde probleem. Je ervaart stress en die probeer je op te lossen met het managen van tijd. Dat lijkt wel logisch op de lange termijn, maar in het moment van stress niet.

De stress die wij op kantoor ervaren sluipt soms ongemerkt binnen en is moeilijk te zien, maar is niet minder echt. De oorzaak van stress is alleen anders dan in de oertijd. De irritante collega, zuurstof gebrek, stapels ontzettende stomme klusjes, uren aaneen in de vergadering, gebrek aan beweging, je veeleisende leidinggevende.

Anders, maar niet minder stressvol. De hartslag versnelt. Stresshormonen worden aangemaakt. De mond wordt droog, onze spijsvertering gaat langzamer, ons immuunsysteem vertraagt. Niet eventjes, maar uur in uur uit, dag in dag uit. Alsof er een dreiging is van vuur, water of wild. Alsof we op een richel staan boven een ravijn. We willen vluchten, maar blijven zittend e-mailen. We willen vechten, maar komen niet verder dan gemopper.

Hoe langer zelfs de stress duurt, hoe hoger de prijs. Misschien geeft ons medicijnkastje het beter weer: één op de vier Nederlanders slikt een hart-medicijn. Eén op de drie Nederlanders heeft een maagdarmstoornis. Eén op de vier Nederlanders heeft een slaapprobleem. Symptomen waar stress vaak een belangrijke rol in speelt.

Als de spanning hoog is, het plezier ver te zoeken, de nachtrust niet meer herstelt… werkt timemanagement dan? Nee, doorgaans niet. De mammoet wijkt niet voor de zonnewijzer. Vuur doof je niet met slaapmiddelen.

Wie op een richel staat te balanceren druk je geen agenda in de hand. Prioriteit één is houvast en zekerheid. Door middel van eenvoudige technieken uit de Transactionele Analyse (beter weten, beter voelen, beter doen) is er vaak direct ruimte voor nieuw inzicht en een ruimer overzicht. Zo vermindert de stress, de spanning en de knoop in de maag. Maar daarna volgt het échte werk: afstand nemen van de richel en terug naar het paradijs.

De afgelopen tien jaar bieden wij in het bedrijfsleven een totaalaanpak voor efficiency-vraagstukken. Deze aanpak bestaat uit het combineren van coaching on-the-job (op basis van Transactionele Analyse), de allerbeste timemanagementtechnieken én werkplekorganisatie. Korte trajecten op de werkplek met een hoog doe-gehalte. Als je in je huidige functie en werkcultuur ‘succesvol werken zonder stress’ een klein wonder zou noemen, dan mag je van ons een wonder verwachten. Natuurlijk zit er een adder onder het gras: je moet het uiteindelijk zelf doen.

Wat bieden wij? Een eenvoudige route naar werken zonder stress. We leren je dat het handig is om op de kaart te kijken vóórdat je de jungle instapt. Je leert in de chaos en dynamiek daadwerkelijk trouw te blijven aan je plan. Niet door er over te praten, maar door het te doen. Je leert alle losse, urgente, verleidelijke verstoringen op een andere manier te verwerken. Niet om ‘meer te doen in minder tijd’, maar zodat je gewoon je werk kunt doen en ruimte creëert om na te denken. De juiste resultaten behaald. Zo wordt je hoofd weer leeg en je werk weer leuk.

Timemanagement neemt daar zijn eigen plek in, maar blijft een strategie en ondergeschikt aan je doel. Voor wie al hoog efficiënt, fit en vrolijk werkt en zich wil specialiseren in de timemanagement stellen wij al deze informatie gratis ter beschikking. Op onze website kun je ons stappenplan downloaden.

Stel, je weet dat nóg meer kennis of tips niet het verschil gaat maken. Je werkt best geordend, maar komt toch niet toe aan je belangrijkste taken. Je hebt last van onnodige spanning, voelt je regelmatig onvoldaan en hebt het al tijden iets te druk.

Hoe zou het zijn als je een alternatieve route leert nemen waarmee je misschien zelfs sneller, maar vooral slimmer, gezonder en leuker je doelen bereikt? Zonder stress en nare spanning. Hoe zou het zijn om niet te hoeven waken voor die druppel, om niet bang te zijn voor het ‘laatste beetje teveel’ in de veelheid?

Gun jezelf een vrijblijvend verkennend gesprek met één van onze efficiency-coaches. Samen onderzoeken we wat je nodig hebt en of wij je verder zouden kunnen helpen door middel van een kort en krachtig traject. Wie weet ben je maar een klein stapje verwijderd van een slimmer, gezonder en mooier pad.

Contact