Heb je leren koken van je moeder, vader, oma? Wie heeft je stap voor stap heerlijke gerechten leren maken, waar je je leven lang wat aan hebt?

En wie leerde je fietsen? Een band plakken? Met geld omgaan, vriendschap onderhouden, ruzie maken en weer bijleggen? Als iemand je dit een paar keer voordoet of je erbij helpt, leer je bijna vanzelf de kunst beheersen.

Maar… wie heeft je leren werken?

Een vaardigheid of expertise inzetten is iets anders. Dat leer je meestal via een opleiding, mentor of leidinggevende. Zo ontwikkel je de vaardigheden om een product te lanceren, een presentatie te maken of een klantgesprek te voeren.

Werken is veel meer dan je vaardigheden inzetten.

Van wie heb je geleerd hoe je focus houdt midden in de hectiek, verschillende taken tegelijk jongleert of omgaat met deadlines? Wie is je mentor geweest als het gaat over balans houden tussen je vrije tijd en je werk, of hoe je omgaat met lastige collega’s? Van wie heb je geleerd hoe je trouw blijft aan je plan ondanks alle onderbrekingen op de werkvloer?

Als je geluk hebt hoor je bij de kleine groep mensen die dit van nature goed afgaat. Dit zijn de gestructureerde koel-hoofdigen voor wie planning, prioriteiten stellen en grenzen aangeven een tweede natuur is. Bijvoorbeeld omdat ze van een andere planeet komen, met dit talent geboren zijn of omdat ze dit van hun gestructureerde opvoeders hebben meegekregen.

Ze houden overzicht, pakken in de juiste volgorde hun werk op, blijven fit, vrolijk en flexibel en bij een te hoge taakdruk laten ze zich niet gek maken maar nemen juist extra pauze. Elke vleug van werkstress lijkt van ze af te glijden.

O jee, hoor jij niet bij deze groep?

Nóg een optie: misschien is je leidinggevende of teamleider zo’n buitenaardse balans-houder? En nu we toch bezig zijn: wellicht ben je zelfs door deze leidinggevende ingewerkt. Prijs jezelf gelukkig! De manier waarop je binnen de organisatie optimaal communiceert, efficiënt plant en gezond werkt heb je aangereikt gekregen tijdens je inwerkperiode.

Oei, behoor je niet tot deze gelukkigen? Viel je inwerkperiode samen met een stroomstoring, team-crisis, verhuizing, reorganisatie, of wist niemand precies wat je kwam doen? Niemand die voordeed hoe je gewoon lekker kon werken zonder stress?

Het komt vaker voor dan je denkt.

Want zelfs als alles naar wens gaat, worden de meeste mensen alleen maar ingewerkt op de inhoud en procedures rondom hun functie.

Het belangrijkste deel, dus alles rondom de interactie en emoties waar je mee te maken krijgt als je een clubje kenniswerkers bij elkaar zet, moet je dan zelf zien uit te vinden.

En… hoe is je dat vergaan? Heb je geobserveerd hoe je collega’s omgingen met drukte, vergaderingen, gedoe en e-mail en ben je vervolgens op dezelfde manier aan de slag gegaan? En ben je nu na een aantal maanden of jaren volledig ‘geïntegreerd’? Tja, als mensen een bepaalde manier van doen overnemen van anderen, kan een zogenaamde werkcultuur ontstaan. Zoals een e-mailcultuur, een vergadercultuur, een klaagcultuur, een ad-hoc werkcultuur. Heb je écht pech, dan heb je bij jou op kantoor gelijktijdig met deze vier werkculturen te maken en kom je nooit meer aan je echte werk toe.

Voor je het weet heb je werkstress…

Werkstress, spanning, burn-out? Wie door drukte en hectiek niet aan werken toekomt, bouwt spanning op. En elke dag loopt die spanning een klein beetje meer op, omdat aan het einde van de week, maand of jaar wel iets van je wordt verwacht.

Ligt werkstress bij jou op de loer?

Het kan ook anders. Je kunt echt op tijd het roer omgooien en ontspannen functioneren ondanks de hectiek om je heen. Daar heb je vooral ruimte, tijd en aandacht voor nodig. Die ruimte, tijd en aandacht ligt niet voor het oprapen in een drukke omgeving, maar is onontbeerlijk als je je expertise en creativiteit weer in wilt zetten. Hoe doe je dat?

Gooi in drie slagen het roer om.

Slag 1 – Zorg goed voor jezelf: besluit dat jij op een slimme en gezonde manier gaat werken, ongeacht welke werkcultuur dan ook.

Slag 2 – Zorg goed voor jezelf: pak alles in één keer goed aan, dus neem geen genoegen met een handvol tips & tricks. Half werk levert half resultaat en nul werkplezier.

Slag 3 – Zorg goed voor jezelf: leer hoe je op een slimme en gezonde manier kunt werken en ga dat doen.

 

“Ja hallo, dat is nou net het probleem”, zeg je misschien. “Hóe werk ik dan op een slimme en gezonde manier?”

 

Zie hier: speciaal voor jou en voor al je collega’s die in de Week van de Werkstress het roer om willen gooien heb ik een e-book geschreven: Eén week, één missie: Elke dag een Topdag!

Dit boek is een compleet programma: binnen één werkweek leer je hoe je op een andere manier kunt werken en zo tijd, ruimte en energie overhoudt. Vervolgens benut je die tijd (wel tot 10 uur per week) op een slimme, strategische en doelgerichte manier.

Je kunt dit programma gratis downloaden en zelfstandig of met een groep collega’s aan de slag. Laat dit jouw begin zijn van ongewoon lekker en stressvrij werken. Want werken zonder werkstress kán.

O ja,… alleen downloaden helpt niet.

De oplettende lezer is het misschien opgevallen dat alle drie de slagen starten met ‘zorg goed voor jezelf’. Praktisch betekent dit dat je jezelf de tijd gunt om het e-book te lezen en te doen. Geef jezelf deze tijd gedurende de werkdag. Vertrouw me, je wint deze tijd in veelvoud terug en bovendien is elke organisatie dolgelukkig met een werknemer die gezond en slim werkt.

Steuntje in de rug nodig? Bijvoorbeeld omdat je al te lang werkstress ervaart of de situatie complexer is? Speelt er meer in je team dan alleen werkstress? Natuurlijk staan we klaar om te onderzoeken hoe we je kunnen helpen zodat je weer kunt werken vanuit inspiratie en plezier.